Fra Hellige Thérèses dagbok

MARS – Glede

Tiden for min førstekommunion vil alltid være inngravert i mitt hjerte som et minne helt uten skyer. […] Jesus ville la meg smake en glede så fullkommen som det er mulig i denne tåredal … […]Det var et kjærlighetskyss, og jeg følte meg elsket, og jeg sa også: «Jeg elsker deg og gir meg til deg for alltid.» Der var ingen krav, ingen kamp, intet offer. Jesus og den stakkars lille Thérèse hadde vekslet blikk, og de forstod hverandre … Denne dagen var det ikke lenger bare et blikk, men en sammensmelting; de var ikke lenger to; Thérèse var forsvunnet likesom en vanndråpe forsvinner i havet. Det var bare Jesus nå; han var Herren, Kongen. Hadde ikke Thérèse bedt ham om å ta bort hennes frihet, for friheten gjorde henne så redd, og hun følte seg så svak og gebrekkelig at hun for alltid ville forene seg med den guddommelige Kraft … Hennes glede var for stor, for dyp, til at hun kunne holde den inne; snart flommet det over med liflige tårer, til mine venners stor forbauselse, og de spurte hverandre senere: «Hvorfor i all verden gråt hun? Var det noe som plaget henne? … Nei, det var nok heller fordi hennes mor ikke var hos henne, eller hennes søster som hun er så glad i og som er karmelittnonne. De forstod ikke at når all himmelsk glede fyller ens hjerte, da kan dette jordiske hjerte i sitt eksil ikke bære det uten å felle tårer … denne dagen var det kun glede som fylte mitt hjerte, for jeg forente meg med henne som ugjenkallelig gav seg selv til ham som med stor kjærlighet gav seg til meg! …

En sjels historie s.72 og s.77

Den 4. mars 1877 skrev Zélie til Pauline: ”Når vi fikk våre barn forandret vår tenkemåte seg noe. Vi levde bare for dem, de utgjorde hele vår lykke og vi fant ingen glede uten i dem. Kort sagt, ingenting var lengre for vanskelig og verden var ikke lenger en byrde for oss. For meg oppveide barna alt, og jeg ville ha mange for å oppdra dem for Himmelen.”

The Story of a Family s. 48

FEBRUAR – Tålmodighet og overbærenhet

Hver aften når jeg så at sr. St. Pierre vinket til meg med timeglasset sitt, visste jeg hva det betød: Nå må vi gå! Det er helt utrolig hva det kostet meg å ta fatt, særlig i begynnelsen. Men jeg gjorde det likevel straks, og deretter begynte en hel seremoni. Først måtte man flytte og bære benken på en spesiell måte, fremfor alt ikke skynde seg, og så kunne spaserturen begynne. Det dreide seg om å støtte den arme, uføre søsteren ved å ta et godt tak i beltet; jeg gjorde det så forsiktig jeg kunne, men hvis hun uheldigvis kom til å trå feil, følte hun det som om jeg ikke holdt henne fast og at hun holdt på å falle: «Å! Gode Gud! Du går jo altfor fort, jeg kommer til å slå meg fordervet!» Og hvis jeg forsøkte å støtte henne litt mer forsiktig: «Men, støtt meg da, jeg kan ikke kjenne hånden din, du har sluppet taket, jeg faller; Å! Jeg visste det – du er altfor ung til å følge meg.» Til slutt var vi, uten uhell, fremme i refektoriet, og her fulgte flere problemer; man skulle hjelpe sr. St. Pierre med å sette seg og gjøre det på en så smidig måte at hun ikke slo seg eller fikk vondt. Deretter skulle man brette opp ermene (også på en spesiell måte), og så var jeg fri til å gå. (En sjels historie s. 252)

I lange tider hadde jeg, under den indre bønnen om kvelden, plass foran en søster som hadde en merkelig vane, og jeg tror også … en dyp åndelig innsikt, for det var sjelden hun benyttet seg av noen bok. Dette opplevde jeg på følgende måte: Så snart denne søsteren inntok sin plass, gav hun seg til å lage en underlig, liten lyd, omtrent som om man skulle gni to muslingskjell mot hverandre. Det var bare jeg som hørte det, for jeg har en usedvanlig god hørsel (noen ganger litt for god). Jeg kan ikke beskrive, vår Moder, hvor mye denne lille lyden gikk meg på nervene, det er umulig – jeg hadde så lyst til å snu hodet og se på den skyldige, som sikkert ikke var klar over sin uvane. Det ville ha vært den eneste måten jeg kunne ha gjort henne oppmerksom på lyden, men i mitt hjerte følte jeg at det var bedre å lide i stillhet for Guds kjærlighets skyld og for ikke å såre søsteren. Jeg ble derfor sittende helt stille, forsøkte å la meg forene med Gud, glemme den lille lyden … alt helt forgjeves. Jeg følte hvordan svetten perlet og ble nødt til ganske enkelt å gjøre lidelsen til min bønn. Jeg fant imidlertid en måte å holde ut denne lidelsen på uten irritasjon, men med glede og fred – i det minste i dypet av min sjel. (En sjels historie s. 223)

JANUAR – Den åndelige barndom, Ydmykhet og tillit

Jeg forstår ikke hvordan jeg formådde å lulle meg inn i de søte tankene om å få tre inn i Karmel, jeg som ennå befant meg i min spedeste barndom! … Det forutsatte at Gud måtte gjøre et lite under for å få meg til å vokse momentant, og dette under utførte han på den uforglemmelige juledagen. I denne strålende natt som kaster lys over den hellige Treenighets herlighet, forvandlet Jesus, det lille nyfødte barnet, min sjels natt til flommende lys … I denne natt hvor han hadde gjort seg svak og lidende for min kjærlighets skyld, gjorde han meg sterk og modig. Han utrustet meg med sine egne våpen, og etter denne velsignede natt er jeg aldri blitt slått ut i en eneste kamp, men tvert imot har jeg gått fra seier til seier, og jeg begynte «som en helt å løpe min bane», for å si det slik … Mine tårers kilde tørket inn, og siden har den åpnet seg kun sjelden og møysommelig, hvilket gjorde de ord til sannhet som noen sa til meg: «Du gråter så mye som barn, at du senere ikke kommer til å ha en eneste tåre igjen å felle!»

Det var den 25. desember 1886 at jeg mottok den nåde å legge barndommen bak meg; kort sagt: nåden til min fullstendige omvendelse. Vi hadde kommet hjem fra midnattsmessen, hvor jeg hadde vært så lykkelig over å motta den sterke og mektige Gud. Da vi kom hjem til Les Buissonnets, gikk jeg gledestrålende for å hente mine sko i kaminen. Denne gamle tradisjonen hadde gitt oss så mye glede gjennom vår barndom at Céline ville fortsette å behandle meg som et lite barn fordi jeg var den yngste i familien … pappa elsket å se min lykke og høre mine gledesrop over hver overraskelse jeg trakk ut av mine fortryllede sko, og min kjære konges munterhet gjorde min glede enda større. Men Jesus ville vise meg at jeg skulle frigjøre meg fra barndommens unoter, derfor tok han bort også disse uskyldige fornøyelsene. Han tillot at pappa, som var trett etter midnattsmessen og ble irritert da han fikk øye på skoene mine i kaminen, uttalte disse ord som gjennomboret mitt hjerte: «Så, jammen godt at dette endelig er siste året!» Jeg var på vei opp trappen for å legge fra meg hatten. Céline, som kjente min følsomhet og så tårene blinke i øynene mine, hadde også lyst til å gråte […] Men Thérèse var ikke lenger den samme. Jesus hadde forvandlet hennes hjerte! Jeg holdt tårene tilbake, gikk raskt ned trappen, og mens jeg forsøkte å dempe hjertebanken, tok jeg skoene mine og satte dem foran pappa, så dro jeg muntert frem alle gjenstandene. […]  Lille Thérèse hadde funnet igjen den sjelsstyrke hun hadde mistet da hun var fire og et halvt år, og fra nå av skulle hun for alltid bevare den! I denne strålende natt begynte den tredje perioden av mitt liv, den vakreste av dem alle, den som var aller rikest på himmelske nådegaver … På et øyeblikk utførte Jesus det verk som jeg ikke hadde maktet på ti år, gjennom det at han nøyde seg med min gode vilje, som aldri har sviktet meg.

(Manuskript A)

Den som er GANSKE LITEN, han komme til meg. (Ordspråkene 9:4)  Så da kom jeg, for jeg følte at jeg hadde funnet hva jeg lette etter, og jeg ville vite, min Gud, hva du ville gjøre med den som er bitteliten og som har svart på ditt kall, […]og da fant jeg dette: Likesom en mor kjærtegner sitt barn, slik vil jeg trøste dere, jeg vil bære dere ved mitt bryst og vugge dere på mitt fang. Å! Aldri før hadde min sjel gledet seg over så ømme og vakre ord; den heis som skulle løfte meg opp til himmelen, det er jo dine armer, Jesus! Derfor behøver jeg ikke å vokse meg stor, tvert imot må jeg bare fortsette med å være liten og bli mindre og mindre.

Å, vår Moder, jeg er nå for liten til å bli forfengelig, jeg er også for liten til å finne vakre formuleringer for å overbevise deg om min store ydmykhet; jeg vil heller ganske enkelt innrømme at den Allmektige har gjort store ting i sjelen til sin guddommelige Mors barn, og det største er å la det forstå sin litenhet, sin avmakt.

(Manuskript C)